Tuesday, 3 December 2013


11 MAKANAN PEMBUNUH KECERDASAN


1. Makanan berkadar gula tinggi


Gula dan produk makanan bergula bukan hanya tidak elok untuk tubuh badan, tetapi kesan hidangan ini dalam jangka panjang akan menimbulkan masalah saraf. Produk ini juga akan mengganggu kemampun ingatan. Oleh sebab itu, kita disarankan untuk mengelak daripada makan makanan yang belum dimasak sempurna, gula, sirup jagung, dan berbagai hidangan yang tinggi fruktosa.

2. Alkohol


Selain mengganggu fungsi hati, kandungan  alkohol akan menyebabkan seseorang itu tidak mampu berfikir dengan jelas. Tingginya pengambilan alkohol akan mengganggu keseimbangan otak. Akibatnya seseorang tidak mampu mengingat nama, peristiwa, dan tidak dapat membezakan ilusi atau kenyataan. Apabila hal ini terjadi, sebaiknya segera mengurangkan pengambilan minuman tersebut bagi yang mengambilnya.

3. Junk food (makanan ringan)

Penyelidikan yang dijalankan di University of Montreal Kanada mendapati bahawa makanan ringan tersebut mengandungi lemak yang berlebih yang dapat mengubah susunan kimia otak. Akibatnya, penggemar junk food lebih cepat berasa gelisah dan mengalami kemurungan. Junk food juga akan membuat seseorang itu cenderung menunjukkan gejala kemunduran (withdrawal) ketika berhenti mengambilnya. 

4. Makanan yang digoreng

Hampir semua makanaan yang diolah (processed food)  mengandung unsur kimia, pewarna, penambah rasa, dan zat pengawet. Zat tambahan ini menimbukan risiko  hiperaktif, baik pada usia dewasa mahupun anak. Makanan yang digoreng atau diproses, perlahan-lahan merosakkan sistem saraf di dalam otak. Beberapa minyak didapati lebih berbahaya berbanding lainnya, contohnya minyak bunga matahari.

5. Makanan olahan atau pre cooked (setengah masak)


Seperti halnya makanan yang digoreng,makanan olahan akan mempengaruhi sistem saraf pusat. Makanan ini juga meningkatkan risiko penurunan fungsi otak, contohnya penyakit alzheimer.

6. Makanan yang masin


Pengambilan  makanan masin dikenal sebagai faktor yang menyebabkan hipertensi (darah tunggi). Pengambilan makanan yang terlalu banyak kandungan sodium natrium bahkan mirip seperti nikotin, yakni dapat menyebabkan pengambilnya tak berhenti makan dan ketagihan.   Padahal, kesannya boleh menurunkan kemampuan berfikir.

7. Grains (nasi @ serat), kecuali whole grains 

Seluruh jenis serat merupakan sumber karbohidrat yang dapat mempengaruhi fungsi otak dan keadaan kesihatan secara umum. Namun dari banyak produk grains, jenis whole grains adalah jenis yang paling digalakkan kerana sangat kaya dengan serat dan dapat mencegah penuaan salur darah.8. Sumber protein yang diolah

Protein dikenal sebagai pembangun otot dan penting untuk membantu tubuh bekerja dengan baik. Protein juga membantu tubuh menyekat sistem saraf. Namun hal ini tidak terjadi jika mengambil sumber protein olahan, seperti daging yang terlalu lama dimasak, hot dog, salami, atau sosej. Sebaiknya, pilihlah ikan segar terutama untuk tuna dan salmon, susu, dan kacang-kacangan untuk sumber protein yang lebih baik.

9. Lemak trans


Lemak trans dikenal sebagai salah satu faktor yang boleh menyebabkan penyakit jantung, kerana menyebabkan obesiti dan kenaikan kadar kolesterol. Konsumsi lemak trans juga akan membuatkan otak lebih lambat untuk mempengaruhi refleks.

Bila diambil dalam jangka waktu lama, lemak trans akan menyebabkan penyusutan otak. Hal ini perlahan-lahan juga membahayakan salur arteri jantung. Oleh kerana itu, segera batasi pengambilan makanan tinggi lemak trans, seperti  gorengan, donat dan margerine.

10. Pemanis buatan


Pemanis buatan memang mengandungi kalori yang sedikit.


11. Nikotin


Walaupun faktanya nikotin bukan merupakan jenis makanan, tetapi zat yang satu ini sudah terkenal dapat merusak otak dengan cara menghambat aliran darah menuju organ penting ini, sehingga membatasi suplai oksigen dan glukosa . Zat ini bukan cuma menyebabkan penuaan dini dan memicu kanker dan merusak pernafasan, tetapi juga  mempengaruhi produksi dan fungsi neurotransmitter dengan membuat sempit lubang saluran kapiler. Padahal, saluran darah berukuran kecil ini berperan penting dalam fungsi otak. 


CONTOH MAKANAN YANG BOLEH MENGURANGKAN KECERDASAN OTAK


TEKANAN EMOSI
























No comments:

Post a Comment