Makanan merupakan bahan yang diperoleh daripada haiwan dan tumbuhan yang
dimakan oleh makhluk yang hidup untuk mendapatkan tenaga dan nutrisi yang
diperlukan oleh badan.
Setiap makhluk yang hidup memerlukan makanan untuk meneruskan kehidupan dengan baik dan sihat. Tanpa makanan, kita tidak dapat melakukan aktiviti seharian dengan baik. Hal ini dikatakan demikian kerana badan kita memerlukan tenaga untuk melakukan sebarang aktiviti seharian. Sekiranya kandungan tenaga di dalam badan kita tidak mencukupi, sudah tentu kita tidak dapat melakukan kerja seharian dengan baik
Setiap makhluk yang hidup memerlukan makanan untuk meneruskan kehidupan dengan baik dan sihat. Tanpa makanan, kita tidak dapat melakukan aktiviti seharian dengan baik. Hal ini dikatakan demikian kerana badan kita memerlukan tenaga untuk melakukan sebarang aktiviti seharian. Sekiranya kandungan tenaga di dalam badan kita tidak mencukupi, sudah tentu kita tidak dapat melakukan kerja seharian dengan baik
Teknologi Makanan merupakan suatu bidang sains
dalam penghasilan produk makanan dan apa jua perkara yang berkaitan makanan.
Bidang ini banyak diajar di pusat pengajian tinggi awam ataupun swasta. Bidang
teknologi makanan ini juga diajar pada pelbagai peringkat bermula di peringkat
Sijil Teknologi Makanan, Diploma Teknologi Makanan, Ijazah Teknologi Makanan
seterus keperingkat Masters dan juga Phd.
Seperti petani serta penternak
mengaplikasikan teknologi makanan yang mudah itu ke dalam perusahaan mereka
pada kos yang murah dan menggunakan bahan - bahan yang mudah didapati di persekitaran.
Penghasilan produk makanan dengan menggunakan pendekatan teknologi makanan yang
mudah serta pada kos yang murah,menjadikan produk itu dapat dijual pada
pengguna dengan harga yang agak berpatutan serta ia mampu berdaya saing di pasaran. Namun begitu produk yang dihasilkan oleh mereke boleh
juga dibanggakan kerana ianya amat unik produk berteknologi makanan
direka.

.jpg)
No comments:
Post a Comment