Friday, 27 September 2013

Pengenalan Teknologi Makanan


      Makanan merupakan bahan yang diperoleh daripada haiwan dan tumbuhan yang dimakan oleh makhluk yang hidup untuk mendapatkan tenaga dan nutrisi yang diperlukan oleh badan.

      Setiap makhluk yang hidup memerlukan makanan untuk meneruskan kehidupan dengan baik dan sihat. Tanpa makanan, kita tidak dapat melakukan aktiviti seharian dengan baik. Hal ini dikatakan demikian kerana badan kita memerlukan tenaga untuk melakukan sebarang aktiviti seharian. Sekiranya kandungan tenaga di dalam badan kita tidak mencukupi, sudah tentu kita tidak dapat melakukan kerja seharian dengan baik

      Teknologi Makanan merupakan suatu bidang sains dalam penghasilan produk makanan dan apa jua perkara yang berkaitan makanan. Bidang ini banyak diajar di pusat pengajian tinggi awam ataupun swasta. Bidang teknologi makanan ini juga diajar pada pelbagai peringkat bermula di peringkat Sijil Teknologi Makanan, Diploma Teknologi Makanan, Ijazah Teknologi Makanan seterus keperingkat Masters dan juga Phd. 
   
       Seperti petani serta penternak mengaplikasikan teknologi makanan yang mudah itu ke dalam perusahaan mereka pada kos yang murah dan menggunakan bahan - bahan yang mudah didapati di persekitaran. Penghasilan produk makanan dengan menggunakan pendekatan teknologi makanan yang mudah serta pada kos yang murah,menjadikan produk itu dapat dijual pada pengguna dengan harga yang agak berpatutan serta ia mampu berdaya saing di pasaran. Namun begitu produk yang dihasilkan oleh mereke boleh juga dibanggakan kerana ianya amat unik produk berteknologi makanan direka.









No comments:

Post a Comment